FAQs

Espais Lecxit

Qui pot ser “Espai Lecxit”?

Qualsevol centre educatiu, biblioteca o entitat social/educativa que en tingui ganes.

A quins infants va destinat el Lecxit?

El LECXIT va destinat a infants de 4t, 5è i 6è de primària que tinguin la mecànica lectora assolida i mostrin dificultats amb la comprensió lectora. Infants que no tinguin un hàbit lector consolidat i que des de casa, o el seu entorn més proper, no tingui acompanyament lector.

Necessito coordinar-me amb algun altre agent educatiu del meu municipi per ser Espai LECXIT?

Valora quins agents creus que haurien de formar de la implementació del LECXIT al teu espai en funció de l’agent que siguis tu. Necessàriament hi ha d’haver una escola que seleccioni els infants participants. A més a més, podries comptar amb una biblioteca com a espai físic on es faria l’activitat, amb un institut el qual els seus alumnes de 3r i 4t d’ESO vulguin ser voluntaris LECXIT a través del Servei Comunitari, amb l’Ajuntament, amb una entitat social/educativa… entre altres. 

Hi ha d’haver alguna persona de l’Espai Lecxit a càrrec de l’activitat?

Sí. Hi ha d’haver una o vàries persones que s’encarreguin d’impulsar l’implementació del LECXIT realitzant diverses funcions: coordinació dels agents implicats; cerca i selecció del voluntariat i rebuda, acompanyament presencial i suport a voluntariat i infants durant les sessions lectores.

Qui busca el voluntariat?

L’equip impulsor de l’espai LECXIT és l’encarregat de buscar i seleccionar el voluntariat. Per fer-ho es poden utilitzar les següents vies: difusió per xarxes socials, cartells per l’espai, usuaris/àries de biblioteques properes, punt de voluntariat de l’Ajuntament, estudiants d’una universitat propera o estudiants de 3r o 4t d’ESO a través de l’assignatura “Servei Comunitari”, entre altres. A més, des del programa LECXIT de la Fundació Bofill us oferim ajuda i suport a la cerca de voluntariat. 

 

El voluntariat s’ha de formar?

Sí. Tota persona voluntària ha de fer la Formació del Voluntariat que la capacita per acompanyar als infants. L’equip impulsor de l’espai LECXIT ha de vetllar perquè les persones voluntàries del seu espai es formin. Podeu consultar més informació a calendari formacions.

El voluntariat ha d’estar assegurat?

Tota persona voluntària ha d’estar assegurada. Des del Programa LECXIT us oferim gestionar-ho amb Voluntaris 2000, però no hi ha cap problema si ho voleu gestionar amb alguna entitat de la vostra confiança. El voluntariat del “Servei Comunitari”, al tractar-se d’una activitat curricular, ja està assegurat pel propi institut.

On trobo tota la informació detallada de tot el que haig de fer per ser Espai Lecxit?
Vull ser Espai Lecxit! Ara què faig?

Registra’t aquí

I si tinc més dubtes?

Contacta amb nosaltres a lecxit@fbofill.cat

Voluntariat

Quina és la tasca del voluntariat Lecxit?

Acompanyar a un infant per millorar la seva comprensió lectora a través de sessions lectores setmanals, durant tot el curs escolar. S’estableix una relació d’1×1 (un infant i una persona voluntària) i les sessions lectores es realitzen en espais LECXIT (centres educatius, biblioteques o locals d’entitats socials/educatives).

Quina implicació demana?

El programa té una durada de curs escolar. Aproximadament des d’octubre fins a maig del següent any. Es realitzen unes 20 sessions lectores. Una sessió per setmana. Una hora de durada cada sessió.

Quin perfil d’infant acompanyaré?

El LECXIT va destinat a infants de 4t, 5è i 6è de primària que tinguin la mecànica lectora assolida i mostrin dificultats amb la comprensió lectora. Infants que no tinguin un hàbit lector consolidat i que des de casa, o el seu entorn més proper, no tingui acompanyament lector.

M’hauré de formar per fer el voluntariat?

Sí. Tota persona voluntària ha de fer la Formació del Voluntariat que la capacita per acompanyar als infants. La sessió té una durada de 2 hores, i es pot fer de forma presencial o online. Podeu consultar més informació a calendari formacions.

On faré el voluntariat?

Si un espai LECXI (centre educatiu, biblioteca o entitat social/educativa) ja ha contactat amb tu i heu acordat la col·laboració, realitzaràs el voluntariat allà. Si no has parlat amb cap espai LECXIT, dependrà de la demanda de voluntariat dels espais LECXIT i de la teva disponibilitat horària i territorial. Quan això encaixi, l’espai LECXIT es posarà en contacte amb tu per acordar la col·laboració. 

 

És segur que acabaré acompanyant un infant?

No és segur que puguis acompanyar un infant. Depenent de la demanda que hi hagi i de la teva disponibilitat. No sempre és fàcil trobar l’encaix entre les dues parts.

Vull ser voluntari! Ara què faig?

Registra’t aquí

I si tinc més dubtes?

Contacta amb nosaltres a lecxit@fbofill.cat

Assegurança voluntariat

Totes les persones voluntàries han d’estar assegurades?

Sí, tota persona voluntària que participa en el programa Lecxit ha d’estar assegurada.

Les persones voluntàries de Servei Comunitari també han d’estar assegurades?

Sí. En tractar-se d’una assignatura curricular, les persones voluntàries ja estan cobertes per la mateixa assegurança de l’institut.

I si són menors d’edat, entre 16-18 anys, però no són servei comunitari?

També han d’estar assegurades. És important especificar que són menors d’edat en el moment de fer el tràmit.

Quina entitat gestiona l’assegurança?
Quina documentació s’ha d’aportar?

S’ha d’emplenar la fitxa d’alta i el document de consentiment de Voluntaris 2000 i descarregar-se el certificat de delictes sexuals.

Totes les persones voluntàries han de descarregar-se el certificat de delictes sexuals?

Totes les voluntàries majors de setze anys s’han de descarregar el certificat de delictes sexuals. .

Quina validesa té el certificat de delictes sexuals?

Un curs escolar.

Quina és l’antiguitat vàlida del certificat de delictes sexuals?

Per a aquelles persones voluntàries que presenten el certificat de delictes sexuals, es recomana que l’antiguitat de la gestió del document no sobrepassi els 30 dies.

Si la persona voluntària és docent actiu, i per tant el centre educatiu ja té el seu certificat de delictes sexuals, igualment l’ha de presentar per fer l’assegurança?

Sí, ha de presentar el certificat per poder tramitar l’assegurança.

Quina diferència hi ha entre assegurança del voluntariat i assegurança de l’activitat?

L’assegurança del voluntariat cobreix les persones voluntàries que participen en el programa, però no l’activitat com a tal. Els infants i tot allò relacionat amb l’espai i el material corre a càrrec de l’organització responsable de portar a terme el Lecxit. Les diferències són les següents:

  • L’assegurança de responsabilitat civil: té l’objectiu de cobrir qualsevol dany material o personal que pugui patir un tercer en el desenvolupament de l’activitat. Aquesta assegurança és important a fi de poder respondre d’una possible responsabilitat davant de tercers.

  • L’assegurança d’accidents: es contracta per cobrir els accidents que puguin patir els voluntaris i voluntàries, així com la responsabilitat civil que puguin originar. indemnitza les conseqüències per a la salut dels assegurats d’un fet accidental i involuntari. Les contingències habituals són la mort, els diferents graus d’invalidesa i les despeses mèdiques o farmacèutiques.
Quines assegurances necessito per realitzar activitats?

L’assegurança obligatòria per a les associacions, és l’assegurança de responsabilitat civil i d’accidents tal com determina la Llei del Voluntariat, que cobreixi els riscos derivats de l’activitat que duen a terme les persones voluntàries i dels danys que, involuntàriament, poguessin causar a tercers per raó de la seva activitat.

Quina és la forquilla d’edat que cobreix l’assegurança?

L’assegurança cobreix a les persones participants d’entre 16 i els 75 anys.

Si hi ha algun sinistre amb una persona voluntària i aquesta no està assegurada, de qui és responsabilitat?

La responsabilitat de l’assegurança recau en l’espai on es porta a terme l’activitat.

Quin cost té l’assegurança del voluntariat? Qui ho assumeix?

El cost econòmic de l’assegurança l’assumeix la Fundació Bofill.

Es pot tramitar l’assegurança amb alguna altra entitat que no sigui Voluntaris 2000?

Sí. Voluntaris 2000 és una proposta que us oferim des del Lecxit, però podeu decidir gestionar-ho pel vostre compte amb l’entitat que vulgueu assumint vosaltres el cost econòmic.

Quina durada té l’assegurança del voluntariat?

La durada del Lecxit, és a dir, un curs escolar.

Si ja vaig assegurar les persones voluntàries el curs passat, les haig de tornar a assegurar aquest curs?

Des de el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya es recomana que el certificat es renovi anualment. Si aquesta periodicitat us resulta massa dificultosa, us proposem que les persones voluntàries amb continuïtat al programa ho renovin cada dos anys i, en canvi, aquelles que fa temps que no hi participen (o les noves incorporacions) ho tornin a actualitzar en incorporar-se de nou.

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquest web, fins i tot amb una finalitat comercial, i només us demanem que en reconegueu l’autoria de la creació original.