FAQs

Espais Lecxit

Qui pot ser “Espai Lecxit”?

Qualsevol centre educatiu, biblioteca o entitat social/educativa que en tingui ganes.

A quins infants va destinat el Lecxit?

El LECXIT va destinat a infants de 4t, 5è i 6è de primària que tinguin la mecànica lectora assolida i mostrin dificultats amb la comprensió lectora. Infants que no tinguin un hàbit lector consolidat i que des de casa, o el seu entorn més proper, no tingui acompanyament lector.

Necessito coordinar-me amb algun altre agent educatiu del meu municipi per ser Espai LECXIT?

Valora quins agents creus que haurien de formar de la implementació del LECXIT al teu espai en funció de l’agent que siguis tu. Necessàriament hi ha d’haver una escola que seleccioni els infants participants. A més a més, podries comptar amb una biblioteca com a espai físic on es faria l’activitat, amb un institut el qual els seus alumnes de 3r i 4t d’ESO vulguin ser voluntaris LECXIT a través del Servei Comunitari, amb l’Ajuntament, amb una entitat social/educativa… entre altres. 

Hi ha d’haver alguna persona de l’Espai Lecxit a càrrec de l’activitat?

Sí. Hi ha d’haver una o vàries persones que s’encarreguin d’impulsar l’implementació del LECXIT realitzant diverses funcions: coordinació dels agents implicats; cerca i selecció del voluntariat i rebuda, acompanyament presencial i suport a voluntariat i infants durant les sessions lectores.

Qui busca el voluntariat?

L’equip impulsor de l’espai LECXIT és l’encarregat de buscar i seleccionar el voluntariat. Per fer-ho es poden utilitzar les següents vies: difusió per xarxes socials, cartells per l’espai, usuaris/àries de biblioteques properes, punt de voluntariat de l’Ajuntament, estudiants d’una universitat propera o estudiants de 3r o 4t d’ESO a través de l’assignatura “Servei Comunitari”, entre altres. A més, des del programa LECXIT de la Fundació Bofill us oferim ajuda i suport a la cerca de voluntariat. 

 

El voluntariat s’ha de formar?

Sí. Tota persona voluntària ha de fer la Formació del Voluntariat que la capacita per acompanyar als infants. L’equip impulsor de l’espai LECXIT ha de vetllar perquè les persones voluntàries del seu espai es formin. Podeu consultar més informació a calendari formacions.

El voluntariat ha d’estar assegurat?

Tota persona voluntària ha d’estar assegurada. Des del Programa LECXIT us oferim gestionar-ho amb Voluntaris 2000, però no hi ha cap problema si ho voleu gestionar amb alguna entitat de la vostra confiança. El voluntariat del “Servei Comunitari”, al tractar-se d’una activitat curricular, ja està assegurat pel propi institut.

On trobo tota la informació detallada de tot el que haig de fer per ser Espai Lecxit?
Vull ser Espai Lecxit! Ara què faig?

Registra’t aquí

I si tinc més dubtes?

Contacta amb nosaltres a lecxit@fbofill.cat

Voluntariat

Quina és la tasca del voluntariat Lecxit?

Acompanyar a un infant per millorar la seva comprensió lectora a través de sessions lectores setmanals, durant tot el curs escolar. S’estableix una relació d’1×1 (un infant i una persona voluntària) i les sessions lectores es realitzen en espais LECXIT (centres educatius, biblioteques o locals d’entitats socials/educatives).

Quina implicació demana?

El programa té una durada de curs escolar. Aproximadament des d’octubre fins a maig del següent any. Es realitzen unes 20 sessions lectores. Una sessió per setmana. Una hora de durada cada sessió.

Quin perfil d’infant acompanyaré?

El LECXIT va destinat a infants de 4t, 5è i 6è de primària que tinguin la mecànica lectora assolida i mostrin dificultats amb la comprensió lectora. Infants que no tinguin un hàbit lector consolidat i que des de casa, o el seu entorn més proper, no tingui acompanyament lector.

M’hauré de formar per fer el voluntariat?

Sí. Tota persona voluntària ha de fer la Formació del Voluntariat que la capacita per acompanyar als infants. La sessió té una durada de 2 hores, i es pot fer de forma presencial o online. Podeu consultar més informació a calendari formacions.

On faré el voluntariat?

Si un espai LECXI (centre educatiu, biblioteca o entitat social/educativa) ja ha contactat amb tu i heu acordat la col·laboració, realitzaràs el voluntariat allà. Si no has parlat amb cap espai LECXIT, dependrà de la demanda de voluntariat dels espais LECXIT i de la teva disponibilitat horària i territorial. Quan això encaixi, l’espai LECXIT es posarà en contacte amb tu per acordar la col·laboració. 

 

És segur que acabaré acompanyant un infant?

No és segur que puguis acompanyar un infant. Depenent de la demanda que hi hagi i de la teva disponibilitat. No sempre és fàcil trobar l’encaix entre les dues parts.

Vull ser voluntari! Ara què faig?

Registra’t aquí

I si tinc més dubtes?

Contacta amb nosaltres a lecxit@fbofill.cat

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquest web, fins i tot amb una finalitat comercial, i només us demanem que en reconegueu l’autoria de la creació original.