35.000 infants catalans es beneficien aquest estiu de la campanya “Guanyem un estiu lector”

"Guanyem un estiu lector" (2023)
A Catalunya un 13,2% dels infants té un nivell baix de comprensió lectora quan acaba la primària, una situació que s’agreuja encara més en els períodes llargs sense escola. Molts dels infants que tenen dificultats de comprensió són aquells que tenen pocs hàbits lectors i que llegeixen poc o gens durant l’estiu o bé tenen relació amb la lectura únicament a l’escola.

A més a més, sovint aquests infants tenen també poc accés a activitats educatives i culturals a l’estiu. Per més del 80% dels infants provinents de contextos més vulnerables l’estiu suposa una pèrdua d’entre dos i tres mesos d’escolarització, que s’acumula any rere any.

Les vacances d’estiu són, per tant, un moment de risc d’augment de la pèrdua d’aprenentatges, però també poden ser una oportunitat. En aquest context, i per quart any consecutiu, la campanya “Guanyem un estiu lector del programa Lecxit, amb la col·laboració d’Abacus i Biblioteques Públiques de Catalunya, promou el foment de la lectura en temps de vacances. La campanya està dirigida a infants de 3r, 4t i 5è de primària, amb especial èmfasi a aquells que a l’estiu no disposen d’activitats que estimulin els seus aprenentatges.

Com en els darrers tres cursos, aquesta és una proposta per a enriquir l’estiu amb orientacions i activitats de lectura per no deixar ningú enrere i garantir l’inici del nou curs amb les ganes i seguretat necessàries perquè sigui un èxit.

Com a part de la campanya, el Kit Lector és el material que s’entrega als infants: inclou el Carnet Lector, amb viatges, missions, recomanacions lectores i passatemps; i orientacions per a les famílies. El Kit Lector s’entrega als infants abans d’acabar el curs per tal que puguin fer les lectures i emplenar-lo durant l’estiu. Tornant de vacances, els infants presenten el Carnet Lector emplenat i se’ls fa entrega de l’adhesiu de Superlector/a com a reconeixement.

El passat mes d’abril començava la crida a escoles, biblioteques, entitats i llibreries per a sumar-se a la causa sent punts de distribució de Kits Lectors: com a resultat, aquest estiu s’ha arribat a les xifres excepcionals de 35.000 Kits Lectors repartits a través de més de 100 punts de distribució de tota Catalunya. Una xifra que supera àmpliament les últimes edicions (25.000 al 2022 i 8.000 al 2021).

L’acollida de la campanya ha estat espectacular, tant per part dels infants com dels punts de distribució, molts d’ells fent entrega del material de maneres molt creatives.

Us animem a consultar el 📍 mapa de punts de distribució dels Kits Lectors per a localitzar quin us queda més a prop, i a continuar compartint fotografies dels vostres Kits Lectors a les xarxes socials usant el hashtag #EstiuLector.

Teniu també disponible un 🗓📚💦 calendari d’activitats d’estiu gratuïtes a biblioteques municipals, llibreries i entitats socials de molts punts del territori. Busqueu aquelles activitats que es realitzin a prop vostre, i acompanyeu als vostres fills i filles a realitzar-les! I si teniu alguna activitat lectora gratuïta i oberta que vulgueu que la compartim a la pàgina web de la campanya, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres a través de lecxit@fbofill.cat.

Que tingueu un bon estiu ple de viatges lectors!

També et pot interessar…

destacat
destacat
destacat

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquest web, fins i tot amb una finalitat comercial, i només us demanem que en reconegueu l’autoria de la creació original.