La història de l’Ansh i la Marta

A la Biblioteca Vila de Gràcia-Rosa M. Arquimbau, l’Ansh, un nen d’11 anys amb un somriure contagiós i d’origen hindú, està descobrint el meravellós món de la lectura gràcies al programa LECXIT. L’Ansh, que viu a L’Hospitalet de Llobregat i estudia a l’escola L’Univers al barri de Gràcia, és un dels molts infants beneficiats per aquest programa de comprensió lectora que emparella voluntariat amb alumnat per millorar les seves habilitats de lectura. Quan li preguntem a l’Ansh què li agrada llegir, no dubte en respondre que li agrada “llegir llibres que m’agraden. De còmics, de videojocs, de futbol…” i també “de pirates”, apunta la Marta entre riures.

Des de fa tres anys, la Marta, historiadora de 61 anys i ex-cap de publicacions del Museu Picasso, és voluntària de LECXIT per transmetre la seva passió pels llibres, que defineix com un “objecte meravellós”. Aquest any, la Marta acompanya l’Ansh i també a una altra nena al barri del Poblenou. El seu amor per la lectura i el seu compromís amb l’aprenentatge es reflecteixen en cada sessió, on utilitza diverses dinàmiques per fer que l’experiència sigui educativa i també divertida. A part dels llibres, l’Ansh i la Marta treballen en la construcció de paraules a través del “joc de les preguntes”, juguen amb uns daus que tenen dibuixos a partir dels quals inventen històries, o formulen frases amb paraules que troben a una caixa que porta la Marta. 

Durant les sessions, la Marta li demana a l’Ansh que llegeixi en veu alta i l’anima a apuntar en una llibreta les paraules que no entén, creant així el seu propi diccionari personal. La Marta explica que és millor llegir en veu alta per millorar l’entonació, un dels punts que més ha millorat l’Ansh durant el programa. “Quan hi ha una paraula més complicada, llegir-la en veu alta permet aturar-nos i repassar-la”. La connexió entre la Marta i l’Ansh és palpable; s’ha forjat un vincle especial entre ells. Tant és així que, quan li preguntem a l’Ansh si voldrà continuar formant part de LEXCIT el curs vinent, afirma que “seguríssim”, i això enorgulleix profundament a la Marta, que es veu emocionada.

L’escola L’Univers col·labora estretament amb la Biblioteca Vila de Gràcia-Rosa M. Arquimbau, derivant els infants que consideren bons candidats per a LECXIT. La biblioteca proporciona l’espai necessari perquè les parelles de lectura es reuneixin, i la Fundació Bofill dona suport amb una guia de recursos per estructurar les sessions. La Sílvia de la Vega, responsable de LECXIT a la biblioteca, explica que fa cinc anys que participen en el programa i actualment compten amb nou parelles de lectors (tres d’elles presents el dia de l’entrevista). Algunes persones voluntàries han estat acompanyant els mateixos infants durant dos o tres anys.

El racó reservat a la biblioteca per a les parelles infants-voluntari i l’ambient col·laboratiu i acollidor que es respira és testimoni de l’objectiu del programa: transformar la lectura en una activitat accessible i agradable per als infants, fomentant no només la comprensió lectora, sinó també l’amor pels llibres. La Marta, que reconeix que fer de voluntària també és un repte per les realitats que rodegen a cada estudiant, afirma que “els llibres et fan companyia; quan estàs trist t’ajuden; aprens coses; rius; plores… són millors que les consoles”, quelcom que l’Ansh no nega.

La història de l’Ansh i la Marta és un clar exemple de l’impacte positiu d’aquest programa, demostrant que amb dedicació, paciència i afecte, es poden obrir portes a un món de coneixement i creixement. De fet, una de les coses que més han impressionat a la Marta aquest curs és veure que l’any passat l’Ansh “era un nen petit”, mentre que entre el curs passat i aquest, “s’està fent gran i veig com va creixent”. LECXIT, en el fons, és justament això.

Aquest reportatge ha estat elaborat per Mireia Santasusana, en el marc de la col·laboració de Tinkle Consultants amb la Fundació Bofill.

També et pot interessar…

destacat
destacat
destacat

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquest web, fins i tot amb una finalitat comercial, i només us demanem que en reconegueu l’autoria de la creació original.