✏ Sergi Garcia i Laura Sánchez - periodistes de Tinkle
La Riani, de 9 anys, ho té clar: li encanten els còmics i els dibuixos. Ara mateix està immersa en La guineu i el conill, i a més de llegir, també escriu fragments del llibre per practicar. Parla quatre idiomes —català, castellà, anglès i tagal— i admet amb timidesa que gràcies a aquestes sessions ha guanyat fluïdesa en català. “Al principi parlava amb els companys en castellà, però ara ho fa en català i cada vegada millor”, explica la voluntària que l’acompanya.
També hi participa la Noor, de 9 anys, que està enganxada a Balla, Tània, una història que connecta amb la seva passió pel ballet. La Concha Bondia, la voluntària que l’acompanya, assegura que “si un llibre les enganxa, la comprensió ve sola. És bonic veure com milloren a mesura que passen les setmanes, guanyant vocabulari i fluïdesa”.

“Vam decidir participar en aquest programa perquè està molt alineat amb els objectius de la biblioteca. I la valoració que en fem és molt positiva”.
Aquestes dues noies formen part del grup que, des del novembre passat, es troben cada setmana a la Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet, situada a l’antiga fàbrica tèxtil que li dona nom i que enguany celebra vint-i-cinc anys com a espai viu, on llegir, aprendre i créixer van plegats. Una de les iniciatives més especials que acullen és Lecxit, un projecte que busca despertar el gust per la lectura en català entre infants del barri de la Torrassa i de l’Hospitalet de Llobregat.
“Hi ha molta necessitat de reforçar la comprensió lectora en infants dels barris propers”, explica Montse Arús, subdirectora de la biblioteca. “Vam decidir participar en aquest programa perquè està molt alineat amb els objectius de la biblioteca. I la valoració que en fem és molt positiva”.

“Veus com s’engresquen, com es coneixen millor, i com es crea un vincle bonic amb la persona que les acompanya. Marxen contentes”
“No sempre arriben amb ganes de llegir. Surten de l’escola cansades, a vegades amb més ganes de jugar que de llegir”, reconeix Montse. Però només cal que comencin a triar un llibre, facin hipòtesis sobre què passarà o s’endinsin en una història perquè l’estona es transformi. “Veus com s’engresquen, com es coneixen millor, i com es crea un vincle bonic amb la persona que les acompanya. Marxen contentes”, diu.
La biblioteca prepara una taula de recomanacions en català pensada especialment per a elles, tot i que, com apunta Montse, “el fet d’estar a la biblioteca és ideal, perquè si no els agraden els llibres proposats, poden passejar per la secció de còmics o mirar les novetats i triar el que vulguin”. Aquesta llibertat de tria és clau perquè se sentin a gust.

“És un espai de lectura compartida, relaxada i sense judicis. No es tracta només de llegir i prou, sinó de fer de la lectura una experiència agradable, d’escollir llibres plegades, comentar, llegir en veu alta… i gaudir-la.”
Malgrat que encara no s’ha fet una valoració conjunta amb l’escola, des de la biblioteca hi ha voluntat de repetir-lo el curs vinent. “És un espai de lectura compartida, relaxada i sense judicis. No es tracta només de llegir i prou, sinó de fer de la lectura una experiència agradable, d’escollir llibres plegades, comentar, llegir en veu alta… i gaudir-la.”
Aquest primer curs finalitzarà al maig, però ha demostrat que la lectura pot i ha d’anar molt més enllà de l’aula: és un espai de relació, descoberta i creixement personal que contribueix al desenvolupament educatiu i social dels infants.
Aquest reportatge ha estat elaborat per Sergi Garcia i Laura Sánchez, en el marc de la col·laboració de Tinkle Consultants amb la Fundació Bofill.