Ja tens l’espai, l’horari, els infants, les persones voluntàries, els agents educatius que en formaran part… així que ja estàs a punt per a iniciar la implementació del programa i realitzar la primera sessió!
Seguint el calendari òptim, aquesta primera sessió hauria de ser, a tot estirar, a mitjan gener, per tal de garantir 20 sessions al llarg del curs escolar.
I què hauries de tenir en compte per a preparar de la millor manera possible aquesta primera sessió?
Reunió inicial
Abans de la primera sessió Lecxit et recomanem que facis una reunió amb les persones voluntàries del teu espai. Explica’ls amb més detall el funcionament del programa, els llibres més adients segons l’edat dels infants, l’espai on es faran les sessions i tot allò que consideris necessari. Fins i tot també podeu repassar les fases que té una sessió Lecxit i comentar com resoldríeu algun cas pràctic. També és el moment adient per a parlar dels aparellaments, és a dir, explicar a cada persona voluntària quin infant acompanyarà. Com més informació tinguin les persones voluntàries i més ben preparades estiguin, millor afrontaran aquesta primera sessió.
Si penses que és convenient, també pots fer una altra reunió amb les famílies dels infants, per tal que aquestes coneguin amb més detall el funcionament del programa i sàpiguen qui és la persona voluntària que acompanyarà el seu fill o filla. Malgrat que les famílies no tindran un paper tan actiu durant el curs com les persones voluntàries, és bo informar-les i implicar-les en el programa des del principi.
Aparellaments
Sempre que puguis segueix la norma 1 × 1, és a dir, una persona voluntària per cada infant. En casos excepcionals en els quals falti alguna persona voluntària pots fer que algú acompanyi dos infants alhora, però és millor que no sigui la norma general.
Per tal d’ajustar tant com es pugui l’assignació i aconseguir que les relacions siguin efectives, és important que coneguis molt bé tant els infants com els voluntaris i les voluntàries.
Coordina’t amb el tutor o tutora o amb el referent dels centres educatius perquè us puguin fer un traspàs d’informació dels infants que tindreu a l’espai LECXIT que us ajudi a aparellar-los amb el voluntariat.
A l’hora de fer les assignacions, et recomanem que tinguis en compte:
- Els caràcters i les maneres de fer.
- Les aficions, els gustos lectors i els interessos generals.
- Les trajectòries personals semblants que puguin propiciar una bona relació entre l’infant i la persona voluntària.
- Qüestions de gènere.
- Altres aspectes que consideris importants.
És crucial intentar afinar tant com sigui possible els aparellaments, atès que la intenció és que cada parella sigui estable i perduri al llarg de tot el curs. En cas que durant el curs detectem que la relació d’alguna parella no és del tot satisfactòria, hem d’intentar esbrinar-ne els motius i oferir propostes que hi donin solució. Només en casos més extrems es recomana fer un canvi de parella. Consulta el material «Observació del vincle de la parella lectora» per tenir en compte en què t’has de fixar per a valorar l’estat del vincle.
La primera sessió
El primer dia del Lecxit és especial i diferent. És una sessió que té per objectiu que l’infant i la persona voluntària es coneguin, se sentin còmodes i es generi un bon ambient. Et proposem que preparis algun joc o alguna dinàmica per configurar els aparellaments, malgrat que, si has fet la reunió prèvia, les persones voluntàries ja sàpiguen quin infant acompanyen. Es tracta que, a través d’aquesta dinàmica, comparteixin gustos, interessos i anècdotes que els relacionin. No passa res si aquest primer dia les parelles no tenen temps de llegir.
També pot ser un bon moment per a convidar les famílies i els referents dels centres educatius, l’ajuntament o altres persones vinculades amb el projecte a explicar-los el Lecxit i a compartir-lo amb vosaltres.
A partir de la sessió següent ja s’aplicarà la metodologia Lecxit amb totes les seves parts, i l’estona de lectura en parella ja tindrà un paper principal.
Ara sí! Ja tens en marxa el teu espai Lecxit! Enhorabona per tota la bona feina feta. És el moment d’anar-lo dinamitzant, així com d’anar observant, entenent i proposant tot el que necessitin les persones que hi estan implicades per tal que tot vagi millorant.
Ep! Però abans d’acabar el capítol, emplena l’eina “Crea el teu espai Lecxit – Inici Lecxit”
Aquí tens la versió «PDF editable» i aquí la versió «Power Point» que hauràs de fer una còpia o descarregar-te’l per poder editar.