Entorn formatiu per a persones impulsores

Com acompanyem les parelles lectores: infants, voluntariat i vincle

Ja has creat i tens en marxa el teu espai Lecxit. Ara bé, per a garantir-ne el bon funcionament fins a final de curs, és important que en facis el seguiment i que dinamitzis diversos aspectes. 

Malgrat que cada espai Lecxit és diferent i té unes necessitats úniques i concretes, hem detectat casuístiques i situacions similars que et poden orientar. 

Cal dir que aquestes recomanacions i orientacions van dirigides a persones impulsores i/o persones dinamitzadores, entenent que en alguns casos serà la mateixa persona i en d’altres, no. 

 

Els infants

Els infants són els protagonistes principals del programa. De forma conscient, es busca que millorin la comprensió lectora, alhora que augmenta el seu plaer per llegir, i consolidin nous hàbits lectors. 

Per a fer-ho, et proposem seguir aquestes orientacions:

  • Crea un espai segur: Els infants són els protagonistes del procés i, en conseqüència, és important que se sentin reconeguts com a tals. Sigues propera i facilita que Lecxit sigui un espai en què es valora els infants i se’ls dona veu, alhora que es tenen en compte els seus gustos, les seves opinions i els seus interessos. Observa’ls, posa-hi atenció i, si detectes cap situació anòmala, intenta fer les gestions corresponents per a resoldre-la. Recorda que, si cal, pots parlar amb la família i amb el tutor o tutora del centre educatiu per veure si a l’escola s’ha donat alguna situació similar i saber com l’han gestionada. 
  • Contextualitza el programa: Comparteix amb tot el grup què s’espera de la seva participació en el programa. Explica’ls la metodologia Lecxit, com seran les sessions i què hi passarà. És important, sobretot durant les primeres setmanes, aclarir les normes i els límits, i fer un suport més proper. Això també et permetrà detectar quins infants necessiten un major acompanyament per part teva i de la persona voluntària. Fins i tot, t’animem a marcar-te objectius individualitzats per a cadascun dels infants en funció del que detectis els primers dies. 
  • Sigues referent: Estigues a disposició dels infants perquè puguin explicar-te o consultar-te el que vulguin, o bé compartir les inquietuds que tinguin. Pot ser que al principi els costi obrir-se i expressar-se, però demostra’ls que et poden fer confiança i que et poden explicar allò que necessitin.
  • Controla l’assistència: Per a la consecució dels objectius del programa cal que l’infant assisteixi al màxim nombre de sessions possible. Passa llista en cada sessió, i si algun infant falta a les sessions de forma regular, parla amb ell o ella, amb els tutors del centre educatiu o amb la família. Si anticipes una falta d’assistència d’algun infant i consideres que la persona voluntària no cal que vingui, avisa-la. 
  • Adapta les lectures: Tingues en compte les inquietuds, les necessitats, els interessos i els gustos dels infants. Facilita’ls temàtiques i tipologies de llibres variades que els motivin i els permetin augmentar el plaer per la lectura. Malgrat que la selecció del llibre acaba essent una tria entre l’infant i la persona voluntària, cada certes setmanes, pots fer tu mateixa una proposta de diversos llibres i que escullin dins d’aquesta. 
  • Segueix l’evolució dels infants: Fes un seguiment de com evolucionen a mesura que avancen les sessions a través d’aquests indicadors:
    • Entenen millor el que llegeixen.
    • Mostren més fluïdesa en llegir.
    • Mostren més seguretat en llegir.
    • Senten cada cop més plaer per la lectura.
    • Llegeixen llibres de temàtiques i tipus diversos.
    • Arriben motivats a les sessions.
    • Participen activament.
    • Fan una valoració positiva (marxen satisfets) al final de les sessions.
    • Expressen que llegeixen fora de l’àmbit del programa.

.
Malgrat que compartim amb tu aquestes orientacions, has de tenir present que cada infant i cada parella Lecxit és única i especial. El que funciona per a algunes potser no funciona per a les altres. Serà important, doncs, que la persona que sigui present a les sessions Lecxit tingui una certa sensibilitat amb l’estat de cada infant i pugui detectar quines necessitats té i quines possibles propostes se li pot oferir per a reconduir la situació. 

Al capdavall, perquè un infant acabi millorant la seva comprensió lectora, ha de viure la lectura des del gaudi i, per a fer-ho possible, s’ha de crear un ambient amable i un entorn d’aprenentatge sa. 

Si alguna persona voluntària o tu mateixa detecteu una situació d’alerta amb algun infant, serà bo que parlis amb la família i els ho expliquis per tal de buscar la millor solució d’una manera conjunta. 

 

El voluntariat

Les persones voluntàries són les altres protagonistes imprescindibles del programa Lecxit. Cada persona voluntària requereix un acompanyament adaptat a la seva situació. Algunes persones són molt autònomes, mentre que d’altres necessiten més suports. Serà bo que intentis adaptar-t’hi.

  • Reconeix la seva tasca: Cal que les persones voluntàries se sentin valorades i reconegudes, ja que, al capdavall, estan regalant una hora a la setmana del seu temps, de forma gratuïta i voluntària. Així que és important que des del primer moment se’ls agraeixi la seva participació i se sentin reconegudes. D’altra banda, recorda’ls també la importància del compromís adquirit amb el programa durant tot el curs. 
  • Sigues referent: Sobretot durant les primeres setmanes, sigues la referent de l’activitat, posa’t a disposició de les voluntàries i sigues proactiva per donar consells i acompanyar de prop les persones més neguitoses o dubitatives. Pensa que algunes persones voluntàries tindran molta experiència a l’hora de tractar infants d’aquestes edats o que, fins i tot, han estat docents. Però també hi haurà persones voluntàries l’apropament de les quals a infants d’aquestes edats ha estat molt menor i, per tant, no tindran tantes estratègies per a gestionar les situacions que sorgeixin. 
  • Posa’t a disposició: Estableix diferents canals de comunicació amb el voluntariat i mostra’t oberta i accessible perquè puguin compartir qualsevol qüestió o preocupació que tinguin. Estigues a disposició seva abans i després de les sessions i facilita la conversa en aquests moments, de manera que quedi ben contextualitzada dins el transcurs de l’activitat.
  • Estableix comunicació directa: A part d’estar a disposició abans i després de les sessions, obre un canal de missatgeria instantània amb el voluntariat. D’aquesta manera pots mantenir totes les persones voluntàries connectades amb el programa. 
  • Capacita’ls: Anima el voluntariat a proposar lectures o a aportar idees d’activitats o dinàmiques per a enriquir les sessions. Alhora, pensa en activitats que puguis dinamitzar tu mateixa i que els ajudi a innovar i a tenir més recursos per a les sessions de lectura. 
  • Fes-ne un seguiment: El document «Progrés de la persona voluntària», que es pot trobar a la web del programa Lecxit, facilita la tasca de valorar l’evolució de la persona voluntària per part de la persona impulsora fixant-se en una sèrie d’aspectes. A més, també proposa diverses orientacions i accions per dur-les a terme segons el que vagis detectant. Els elements que proposa que observis en la persona voluntària són els següents:
    • Arriba motivada per a fer l’acompanyament.
    • Dedica esforços per a enfortir el vincle amb l’infant.
    • Utilitza el reforç positiu i encoratja l’infant.
    • Acaba la sessió satisfeta amb l’acompanyament fet.
  • Promou formacions continuades: És interessant que les persones voluntàries vagin formant-se per tal d’anar millorant cada cop més la seva tasca. Des del Lecxit anem creant càpsules formatives que poden ser molt útils tant per a tu com per a les persones voluntàries. Actualment, tenim a disposició «Relacions saludables per al voluntariat Lecxit» i «Practicar l’antiracisme a mesura que llegim». La primera se centra a crear una relació sana i de confiança entre l’infant i la persona voluntària, amb estratègies, eines i exemples molt clarificadors. La segona busca fer veure que no hem de posar etiquetes de cap mena als infants, i que els hem de tractar com el que són, infants que volen gaudir de la lectura, independentment de la cultura, de la religió o del pensament que tinguin. Totes dues càpsules les trobaràs en format vídeo i en format guia.

 

Parelles lectores

Fins ara s’han recollit per separat les recomanacions per als infants i per a les persones voluntàries. Aquests dos agents, però, comparteixen els principals moments de la sessió agrupats en les diferents parelles lectores. Per a acompanyar-les, et recomanem el següent:

  • Adapta el ritme de les parelles lectores: Respecta el temps de fer i d’avançar durant la sessió de cadascuna de les parelles. És important trobar un equilibri entre guiar i avançar en una sessió alhora que es tenen en compte necessitats i ritmes. Tingues present que hi haurà parelles que s’entendran més i unes altres que ho faran menys; algunes que llegiran més de pressa i unes altres que necessitaran més temps… Sigui com sigui, cal respectar el seu ritme i oferir-los allò que necessitin. 
  • Acompanya-les de prop: Apropa’t a les parelles, que sàpiguen que et tenen a disposició per a preguntar i compartir les necessitats que tinguin. Fins i tot, pots compartir moments d’una sessió Lecxit amb elles escoltant com llegeixen, com es fan preguntes, com comenten allò que han llegit… Malgrat que la teva figura sigui impulsor/a i/o dinamitzador/a, serà bo que, quan ho consideris convenient, puguis formar part d’alguna sessió lectora i així apropar-t’hi. 
  • Proposa nous reptes: Suggereix i estimula les parelles lectores perquè es vulguin proposar nous reptes, com, per exemple, convidar-les a llegir lectures diferents o més complexes que les anteriors. Una de les teves funcions també és la d’elevar les expectatives de les parelles en tots els sentits, així que motiva-les a superar-se i voler continuar llegint, aprenent i avançant. 
  • Segueix-ne l’evolució: A part de fixar-te en la millora de la comprensió lectora també és important que posis atenció en l’evolució del vincle entre l’infant i la persona voluntària. El document «Observació vincle parella lectora», que es pot trobar a la web del programa Lecxit, facilita a la referent de l’espai Lecxit poder fer una valoració i un seguiment de la parella per a poder proposar diverses accions segons la situació de què es tracti. 
IDEES CLAU
  • Els infants, el voluntariat i les parelles lectores necessiten acompanyament durant tot el curs per part de la persona impulsora i/o dinamitzadora. El Lecxit requereix no només crear l’espai, sinó també dinamitzar-lo i donar-li vida durant el curs acompanyant les figures clau. 
  • Entre les tasques de l’impulsora i/o dinamitzadora, a més ser una referent, trobem les següents: observar les parelles lectores, escoltar-les, atendre les seves necessitats i oferir el que es consideri que les beneficiarà.
  • Cada infant, cada persona voluntària i cada parella lectora són diferents, amb unes necessitats i unes maneres de fer úniques; per tant, hem de tenir present que no funcionarà el mateix per a tothom. 
  • Utilitza els recursos Lecxit «Progrés de la persona voluntària» i «Observació vincle parella lectora» per a poder acompanyar millor els protagonistes del Lecxit.
Parelles lectores

Ens ajudes a millorar l'entorn formatiu per a persones impulsores?