Entorn formatiu per a persones impulsores

Voluntariat

Perfil del voluntariat

Les persones voluntàries són un pilar clau del projecte, ja que, gràcies a la seva implicació i a la seva dedicació, els infants poden gaudir d’estones de lectura cada setmana. Per tant, per a poder tirar endavant el Lecxit necessitem tant sí com no la seva participació. 

Per tal que els infants siguin acompanyats de la millor manera possible, és important que les persones voluntàries s’ajustin al perfil adequat. Així, haurien de reunir les característiques següents:

  • Motivació per la lectura i entusiasme per l’educació dels infants (no necessàriament han de tenir formació prèvia en l’àmbit educatiu). 
  • Facilitat per a tractar amb infants d’aquestes edats, és a dir, que hagin tingut alguna experiència prèvia amb infants d’edats similars. 
  • Compromís de participació en el projecte durant tot el curs escolar, per garantir que la parella Lecxit serà la mateixa al llarg del curs.
  • Un bon nivell de lectura i d’ús del català. 
  • Ser major d’edat. Si s’és menor d’edat, hi ha d’haver l’autorització per part de la família i el contacte ha de ser a través del centre educatiu. 

 


Crida al voluntariat

Un cop tenim clar el perfil del voluntariat, hem de fer la crida. Per tal d’arribar al màxim nombre de persones voluntàries, us recomanem utilitzar una combinació de mètodes a l’hora de fer difusió per a la cerca de voluntariat:

  • Parlar amb la biblioteca municipal per si hi ha usuaris o usuàries que voldrien participar-hi. 
  • Parlar amb els centres educatius que formin part del teu espai Lecxit per si alguns tutors o tutores, o bé famílies, de l’escola volen ser voluntàries. 
  • Contactar amb l’ajuntament i preguntar si hi ha cap Punt de Voluntariat ciutadà. 
  • Cercar si hi ha alguna universitat o entitat que també podria aportar persones voluntàries. 
  • Parlar amb instituts propers a l’espai Lecxit per si podeu acordar una col·laboració i que els estudiants de tercer o quart d’ESO hi participin a través de l’assignatura «Servei Comunitari». En aquest enllaç trobaràs més informació sobre el Lecxit i el Servei Comunitari. 
  • Fer difusió per xarxes socials i penjar cartells pel municipi. En aquest enllaç trobaràs material editable per a fer cartells de difusió. 
  • Contactar amb mitjans de comunicació locals perquè en facin difusió. 

.
Utilitzar l’eina de cerca de voluntariat que oferim des de la pàgina
web del Lecxit, en què podràs consultar una base de dades i veure si hi ha persones voluntàries inscrites i disponibles al teu municipi.


Selecció del voluntariat

D’entre totes les propostes de voluntariat que rebis, serà important que seleccionis les que encaixin més amb el perfil i puguin garantir disponibilitat durant tot el curs. Et recomanem que mantinguis una petita conversa amb cadascuna de les persones voluntàries, per tal de conèixer-les i assegurar-te que disposen de les competències necessàries. Per preparar aquesta conversa, et pots inspirar en les preguntes següents:

  • Has fet abans alguna activitat amb infants? 
  • Has llegit mai amb un infant (germà, fill, etc.)? Com et vas sentir? 
  • T’agrada llegir? 
  • Vas habitualment a la biblioteca? 
  • Què et motiva més de participar en el programa Lecxit?
  • Què creus que pots aportar a un infant de primària en el seu procés de millora de la competència lectora?
  • Què creus que et pot aportar a tu el Lecxit? 
  • Tenint en compte el teu dia a dia, consideres que és viable venir una hora a la setmana durant tot el curs escolar al Lecxit?

.
Et recomanem seleccionar més persones voluntàries que infants tinguis per tal de disposar de voluntariat «extra» i demanar-los la seva col·laboració en cas que hi hagi cap baixa, sigui puntual o més prolongada en el temps. Serà important que parlis amb aquestes persones voluntàries per saber si se senten còmodes amb aquest rol d’intervenció més puntual. 


Formació del voluntariat

Tota persona voluntària que inicia la seva vinculació amb el programa Lecxit ha de realitzar la «Formació inicial del voluntariat Lecxit». L’objectiu de la formació és capacitar tot el voluntariat per a dur a terme correctament les tasques d’acompanyament als infants. 

En la formació, s’hi treballen continguts sobre la importància de la lectura, l’acompanyament i el vincle amb l’infant, així com la dinàmica de les sessions Lecxit. A més, es presenten i es comparteixen diversos recursos disponibles que ajudaran el voluntariat a superar situacions quotidianes de les sessions lectores.

Des del Lecxit oferim dos formats de formació per a les persones voluntàries:

  • Formació presencial dinamitzada per l’equip de formació Lecxit. En aquest calendari, hi apareixen les formacions presencials que fem arreu de Catalunya. Són formacions obertes i gratuïtes. Les persones voluntàries han d’escollir la que els vagi millor i registrar-se. A través d’aquest enllaç podràs accedir al calendari de formacions presencials.
    .

  • Formació en línia autogestionada. Les persones voluntàries es poden formar a través de la plataforma de formació Lecxit. Hi trobaran un vídeo interactiu amb preguntes que hauran d’anar responent. És una formació asíncrona que podran realitzar quan els vagi bé. A través d’aquest enllaç podràs accedir a la formació en línia.
    .

.
Sigui quina sigui l’opció, és important que com a referent vetllis perquè les persones voluntàries facin la formació. De fet, et recomanem que tinguis un registre per tal que t’asseguris que totes elles han superat la formació. La realització o no de la formació també pot ser un element a tenir en compte a l’hora de fer la selecció del voluntariat. 

Un cop tinguis el voluntariat seleccionat i format, et recomanem que facis una trobada d’acollida per explicar-los amb més concreció el funcionament del programa, l’espai on es desenvoluparan les sessions, algunes propostes o recomanacions lectores i tot el que considereu pertinent. 

En aquesta trobada, compartiu i ajusteu expectatives amb el voluntariat i feu-los saber d’una manera detallada la realitat que es trobaran, tant dels infants com del funcionament de l’espai mateix. És bo conscienciar-los de les dificultats o dels reptes que es poden trobar i de les solucions possibles que tenen a l’abast.


Assegurança del voluntariat

Totes les persones voluntàries han d’estar assegurades per tal de poder realitzar la seva tasca sense cap inconvenient. És molt important que com a referent de l’espai vetllis perquè això sigui així.

Des del programa t’oferim una proposta d’assegurança per al voluntariat, però pots fer-ho com et vagi millor. En cap cas no és necessari que ho facis com t’expliquem a continuació. 

El programa Lecxit té un conveni de col·laboració amb Voluntaris 2000, que és l’entitat que s’encarrega de gestionar les assegurances del voluntariat. Cada persona voluntària ha d’emplenar aquesta documentació i descarregar-se el certificat de delictes sexuals. Un cop tinguis la documentació i els certificats de totes les persones voluntàries, envia-ho a lecxit@voluntaris2000.org i et gestionaran l’assegurança. El cost econòmic l’assumim des del programa Lecxit. 

Les persones voluntàries que siguin alumnes de tercer i quart d’ESO de Servei Comunitari no cal assegurar-les, ja que el seu voluntariat s’emmarca en una assignatura curricular; per tant, l’assegurança del mateix institut ja les cobreix.

Si tens més dubtes sobre l’assegurança, consulta les FAQ’s del voluntariat.  

Abans de continuar avançant, emplena l’eina “Crea el teu espai Lecxit – Voluntariat” 

Aquí tens la versió «PDF editable» i aquí la versió «Power Point» que hauràs de fer una còpia o descarregar-te’l per poder editar.

IDEES CLAU
  • El voluntariat és una de les peces clau del Lecxit, ja que és qui acompanya l’infant en les sessions lectores. 
  • El perfil que hauria de tenir el voluntariat és: motivat per la lectura i l’educació, amb facilitat per a tractar amb infants d’aquestes edats, amb compromís de participació i amb un bon nivell lector i d’ús del català. 
  • És necessari disposar de tantes persones voluntàries com infants participants tinguem. 
  • Per a fer la crida al voluntariat tenim diverses opcions: usuaris de la biblioteca, difusió per xarxes socials, parlar amb centres educatius i amb l’ajuntament i utilitzar l’eina de cerca del voluntariat de la web Lecxit. 
  • Tingues una conversa amb totes les persones voluntàries per valorar si s’ajusten al perfil esperat. 
  • Totes les persones voluntàries han de fer la «Formació del voluntariat Lecxit», o bé en línia o bé presencialment. 
  • Totes les persones voluntàries han d’estar assegurades per a poder realitzar l’activitat.
Voluntariat

Ens ajudes a millorar l'entorn formatiu per a persones impulsores?