La clau per a una bona implementació i un bon funcionament del Lecxit són les persones impulsores, és a dir, aquelles que, com tu, ja impulsen o volen impulsar la posada en marxa del programa al vostre municipi —bé sigui des de l’ajuntament, des d’un centre educatiu, des d’una biblioteca o des d’una entitat social—, amb la voluntat de fomentar la competència lectora i el gust per la lectura dels infants.
Les persones impulsores sou les que creieu fermament en el propòsit del Lecxit i, com a tals, veieu els beneficis que aporta als infants; les que esteu convençudes de la necessitat de millorar la relació que té l’infant amb la lectura, així com que els infants gaudeixin llegint, consolidin un hàbit lector i millorin la comprensió lectora per tal d’aconseguir un major èxit educatiu.
Pel que fa a les tasques, sou les encarregades de gestionar i coordinar l’espai Lecxit, sense necessitat que hàgiu de participar o ser presents a les sessions del programa:
- Lidereu la posada en marxa del recurs.
- Feu de contacte amb la Fundació Bofill.
- Garantiu la viabilitat tècnica del projecte (espai, dia, hora, etc.).
- Garantiu la participació de les escoles i del voluntariat.
Les persones impulsores sou una figura vinculada a la institució impulsora (un ajuntament, una entitat social, una biblioteca, un centre educatiu…).
A més de les persones impulsores, també destaquem una altra figura professional: les persones dinamitzadores, les quals tenen unes altres funcions i acompleixen unes altres tasques.
Les persones dinamitzadores són presents a totes les sessions Lecxit i en garanteixen l’execució del dia a dia:
- Acompanyen els infants i el voluntariat durant l’activitat.
- Proposen lectures, faciliten activitats i dinàmiques.
- Intervenen per resoldre qüestions metodològiques.
- Fan un seguiment de l’evolució de les parelles.
Segons l’espai on es desenvolupa el programa Lecxit, les persones dinamitzadores poden haver estat contractades específicament per a exercir aquesta funció o bé ser les mateixes professionals de la biblioteca, escola o entitat on es realitza el programa.
Ara bé, i sense voler crear confusió, partint de la idea que es tracta de dos rols amb tasques complementàries, no és incompatible que una mateixa persona faci d’impulsora i de dinamitzadora alhora. En aquest cas, aquesta persona lideraria tota la coordinació i la gestió general i, també, l’execució del dia a dia, de manera que seria present a totes les sessions.