Entorn formatiu per a persones impulsores

La lectura: una porta a les oportunitats

El nivell de comprensió lectora a l’estat espanyol, i concretament a Catalunya, no és gens bo. Fa anys que les evidències ens diuen que un percentatge força elevat d’alumnes té dificultats a entendre el que llegeixen i, per tant, no aconsegueixen comprendre el significat d’una informació escrita.

Concretament, a Catalunya, un de cada set infants finalitza la primària sense comprendre el que llegeix. Ens ho han mostrat les proves de competències del Departament d’Educació publicades l’any 2023, i els resultats de PISA també ens han dit que els joves de 15-16 anys tampoc no tenen el nivell esperat. La publicació d’aquests resultats va situar la qüestió al centre del debat públic i va generar força enrenou. Fruit d’això, esperem accions polítiques, mesures, major dotació i recursos. Però des del Lecxit també pensem que totes les persones hi tenim a dir i podem aportar el nostre granet de sorra per intentar capgirar la situació. 

Hem de tenir clar que la dificultat d’entendre el que es llegeix afecta no només a l’hora de llegir un llibre o un text, sinó també quan es tracta de comprendre i d’interpretar qualsevol informació escrita: un cartell del carrer, una recepta de cuina, el prospecte d’un medicament, els subtítols d’una pel·lícula… Davant d’aquest fet, un infant que no comprèn el que llegeix quan finalitza l’educació primària arrossegarà moltes dificultats al llarg de la vida que tindran conseqüències en moments i en situacions diferents, no tan sols en l’àmbit escolar. A més, si bé és cert que la situació es pot anar capgirant a mesura que l’infant vagi creixent, la dificultat cada vegada serà major. És per aquest motiu que hem de centrar molts esforços a treballar la comprensió lectora a edats primerenques.

Des del Lecxit entenem que la lectura no és solament una eina amb la qual podem desxifrar un codi escrit i descodificar lletres i paraules de forma mecànica, ni és només un estri que ens permet copsar el significat literal d’un escrit. És quelcom que va més enllà: una porta oberta a través de la qual podem accedir a mons nous, a experiències emocionants i a idees fascinants; és un ventall infinit de possibilitats que ens permet endinsar-nos en un munt d’aventures. 

La lectura és una porta que permet accedir a oportunitats. Oportunitats educatives, però també oportunitats vitals, socials i culturals. La lectura és quelcom que ens permetrà entendre el món i les persones, a més d’interpretar situacions diverses, moure’ns en contextos diferents, créixer i evolucionar, desenvolupar el pensament crític i discernir el que és real del que no ho és, augmentar el nostre benestar emocional o integrar-nos i cohesionar-nos en societat, entre d’altres. 

Així doncs, la lectura, o més ben dit, la “no lectura”, ens pot conduir a una situació d’inequitat i segregació d’aquells infants i col·lectius que no disposin d’oportunitats per apropar-s’hi amb qualitat i d’una forma amable.

Des del Lecxit creiem fermament en la possibilitat de capgirar aquesta situació, i per aquest motiu volem fer aflorar espais Lecxit arreu del territori. Espais Lecxit i persones que els liderin que creguin en el propòsit de millorar les oportunitats educatives i vitals dels infants a través de la millora de la comprensió lectora. I a més, estem convençudes que la clau per a millorar la comprensió lectora implica desenvolupar un hàbit lector. I, per a fer-ho, hem de fer aflorar en els infants el gaudi i la passió per la lectura, aprofitant la gran quantitat de temàtiques, de tipologies textuals i de formats que tenim a disposició. 

La lectura

Ens ajudes a millorar l'entorn formatiu per a persones impulsores?