Entorn formatiu per a persones impulsores

Com acompanyes les escoles i famílies

Malgrat no tenir un paper tan principal, els centres educatius i les famílies també formen part del teu ecosistema Lecxit i, com a tal, també cal acompanyar-los i establir-hi una certa coordinació i relació. 

 

Els centres educatius

En cas que l’espai Lecxit sigui el mateix centre educatiu, serà bo que la persona impulsora de l’espai estigui en contacte amb els tutors dels infants per compartir com van avançant i com milloren la comprensió lectora. Busqueu espais i moments de coordinació per a poder compartir com es troba l’infant a l’espai Lecxit i a l’aula. Compartiu estratègies i eines, i alineeu-vos per intentar assolir, de forma conjunta, els objectius lectors que vulgueu plantejar. 

En cas que l’espai Lecxit no sigui el centre educatiu, aquesta coordinació encara pren més importància, i és necessari que sigui recíproca. L’escola ha de saber com va evolucionant cada infant amb el Lecxit, i l’espai Lecxit ha de conèixer tot allò que sigui necessari de l’entorn escolar i que pugui repercutir en el programa. Intenta tenir clar qui és la persona de contacte del centre i, si ho consideres oportú, pots establir una proposta de moments durant el curs que serveixin per a compartir impressions i per a posar-vos al dia. 

Si alguna de les persones voluntàries del teu espai és un estudiant de tercer o quart d’ESO, per mitjà de l’assignatura «Servei Comunitari», serà molt important que hi hagi contacte i coordinació entre el tutor o tutora i tu. A la reunió d’inici de curs en què acordeu la col·laboració entre l’institut i l’espai Lecxit, detalleu i decidiu el rol i les tasques de les dues parts. 

Atès que es tracta de voluntariat que s’emmarca en una assignatura curricular, el tutor o tutora s’ha de responsabilitzar de la participació i l’assistència del jove, del seu seguiment i de l’avaluació. Per a fer-ho, cal que el tutor o tutora s’hi impliqui i pugui coordinar-se amb tu. 

Si vols aprofundir molt més en el Lecxit i en el «Servei Comunitari», consulta aquesta guia

Famílies dels infants que participen en el Lecxit

Malgrat que les famílies tenen un paper secundari en el dia a dia del Lecxit, és recomanable tenir-les en compte i informar-les de tot allò que sigui destacable.

Implica-les en el programa amb una reunió inicial on els expliquis en què consisteix i en què igualis expectatives i creïs compromís. Mantén una comunicació constant per compartir com va avançant el seu fill o filla. Així mateix, fes-les partícips de sessions Lecxit i d’activitats extraordinàries que feu durant el curs.

Les famílies tenen dret a conèixer la situació del seu fill o filla en relació amb el Lecxit, així que tot el que puguis fer per obrir el Lecxit serà benvingut. 

IDEES CLAU
  • Malgrat que no són actors principals del programa, és important acompanyar els centres educatius i les famílies. 
  • Coordina’t amb el tutor o tutora dels infants que participin en el Lecxit i compartiu l’evolució de l’infant. 
  • En cas de tenir persones voluntàries de Servei Comunitari, estableix rols i funcions amb el seu tutor o tutora i decidiu com fareu el seguiment i l’avaluació de la persona voluntària. 
  • Dona’t a conèixer a les famílies i posa’t a disposició seva. Implica-les en el programa i comparteix allò que feu des del Lecxit. Fes-les partícips d’activitats extraordinàries i de jornades durant el curs.
Escoles i famílies

Ens ajudes a millorar l'entorn formatiu per a persones impulsores?