Un cop tenim clar què és el Lecxit i els perfils professionals que hi intervenen, és hora de començar a crear l’espai Lecxit! Per fer-ho, segueix tots els apartats que trobaràs a continuació i, paral·lelament, et proposem que vagis emplenant el material «Crea el teu espai Lecxit» que trobaràs en els següents subcapítols que facin referència a la “creació” de l’espai Lecxit. Aquest document vol ser una eina de construcció que et permetrà anar plasmant tots els avenços que facis per a la creació del teu espai Lecxit.
A continuació pots veure el calendari amb les principals fases de preparació, implementació i avaluació del Lecxit i els mesos aproximats d’execució de cadascuna d’elles:
Com ja has vist, el Lecxit és un programa que dura tot el curs escolar. Dins d’aquest temps s’ha de garantir que es duen a terme un mínim de 20 sessions lectores, és a dir, que es destinen 20 setmanes a fer les sessions Lecxit.
El primer trimestre del curs escolar, es destina a la creació de l’ecosistema Lecxit, és a dir, a disposar de tots els ingredients necessaris per poder començar a implementar el programa:
- Crear aliances amb altres agents participants i establir els rols i funcions de cadascun.
- Seleccionar el grup d’infants que participaran en el programa.
- Fer la crida al voluntariat que acompanyarà als infants en les sessions lectores.
- Formar al voluntariat perquè disposin de totes les eines i coneixements perquè puguin realitzar la seva tasca.
- Crear els aparellaments 1 x 1 entre un infant i una persona voluntària.
- Iniciar la primera sessió Lecxit.
.
L’inici de la primera sessió Lecxit la pots fer quan ho tinguis tot a punt. Espais Lecxit amb experiència i que ja ho tenen tot en marxa realitzen aquesta primera sessió entre mitjans d’octubre i finals de novembre. Podeu començar quan consideris, però per tal de garantir les 20 sessions lectores (20 setmanes), i comptant que hi haurà dies de festa i ponts, a tot estirar s’hauria de començar la primera setmana de gener, just tornant de vacances de Nadal.
Durant el segon i tercer trimestre, es duen a terme les 20 sessions lectores (o més si heu començat abans) i s’ha de tenir en compte:
- L’acompanyament per part de la persona impulsora i/o dinamitzadora als infants, persones voluntàries i parelles lectores.
- L’acompanyament a les escoles i famílies.
- La resolució de dubtes.
- L’avaluació inicial de la comprensió lectora (cap a la sessió 3-4) i l’avaluació final (cap a la sessió 18-19).
.
Finalment, a finals del tercer trimestre, és moment d’avaluar el Lecxit en totes les seves dimensions:
- L’avaluació final de la comprensió lectora (sessió 18-19).
- L’enviament de qüestionaris de satisfacció als agents que també han participat: escoles, famílies, entitats…
- Valoració per part de l’equip impulsor que ha liderat la creació i la implementació del Lecxit.
.
I què passa si vull començar el Lecxit, però els preparatius inicials se m’allarguen més enllà del primer trimestre? Si pots garantir un mínim de 18-20 sessions, no hi ha cap problema. Si només en pots garantir 10-12, serà millor que acabis de treballar bé tots els preparatius i comencis ben aviat el següent curs. Perquè la implementació i, sobretot, la millora de l’hàbit lector i nivell de comprensió lectora de l’infant es faci realitat, cal assegurar una durada mínima del programa.