Entorn formatiu per a persones impulsores

Aliances i coordinació

El primer que has de fer és preguntar-te quins agents educatius han o haurien de formar part del teu espai Lecxit: qui necessites per a fer-ho possible i per a fer-ho amb qualitat, o qui en voldria formar part. Tingues en compte que el Lecxit pot ser una bona oportunitat per a fer xarxa al teu territori i per a teixir complicitats i sinergies envers la lectura, així que t’animem a detectar els agents que consideris indispensables i que aportin valor, i que hi contactis. 

Algunes preguntes que et pots fer per a detectar agents que t’interessaria implicar en l’espai són les següents:

  • Quin agent educatiu soc jo? 
  • Què puc aportar i què em falta?
  • De quina o quines escoles seran els infants que participaran en el meu espai Lecxit? 
  • A quin espai físic faré les sessions Lecxit? El meu espai és apte per a fer-les o necessito trobar un espai adient?
  • En el meu espai, hi tinc llibres? Els hauré d’anar a buscar per utilitzar-los?  Necessito fer el Lecxit a una biblioteca on ja hi hagi llibres?
  • Hi pot tenir un paper rellevant l’ajuntament? 
  • Hi ha cap persona de l’equip d’assessorament i orientació a la llengua, interculturalitat i cohesió social (ELIC) al meu municipi?

 

A l’hora de respondre aquestes preguntes poden sorgir moltes possibilitats. Te’n deixem algunes per si et poden inspirar:

  • Un centre educatiu que faci Lecxit amb els seus propis infants i en un espai de la mateixa escola. 
  • Una biblioteca municipal que faci Lecxit a la biblioteca amb infants de centres educatius que tingui al voltant. 
  • Un centre educatiu que faci Lecxit amb els seus infants, però a la biblioteca municipal. 
  • El Lecxit és liderat des de l’ajuntament en el qual participen diferents centres educatius i biblioteques i el Lecxit es duu a terme en més d’un espai físic. 
  • Una entitat que fa Lecxit al seu propi espai amb els infants que van a l’entitat. 
  • Altres casos. 

 

Si sou un ajuntament i decidiu incorporar el Lecxit com a proposta metodològica per a la millora de la comprensió lectora de l’alumnat del municipi, poseu-vos en contacte amb les escoles o amb les biblioteques per explicar el projecte i animar-les a participar. Podeu fer difusió de la crida al voluntariat des de tots els mitjans de què disposeu com a ajuntament. Que l’ajuntament impulsi el projecte de manera comunitària permet incrementar el potencial del projecte al municipi. I us animem a consultar la guia “El programa Lecxit a la política municipal”. 

Si sou una biblioteca i teniu ganes de col·laborar en el projecte, poseu-vos en contacte amb una o diverses escoles del vostre entorn per impulsar-lo conjuntament. Des de les escoles, els tutors i tutores de cada curs (de quart, cinquè i sisè) fan la selecció dels infants que participaran en el Lecxit i, per tant, és important que hi mantingueu una bona comunicació i una bona relació per a fer-ne el seguiment.

Si sou una escola i voleu impulsar el projecte al centre, poseu-vos en contacte amb altres agents del territori, com ara la biblioteca, l’ajuntament o les entitats socials. Podeu coordinar-vos per decidir diferents aspectes del projecte i així augmentar-ne la vàlua. Si les sessions de lectura es fan a l’escola, la biblioteca pot fer lots de llibres perquè el material que facin servir els infants sigui variat i de qualitat. Fins i tot podeu fer petició d’algun llibre en concret relacionat amb el que treballeu a l’aula. 

Les entitats socials també són promotores del Lecxit. Els infants que hi participen són, majoritàriament, els usuaris mateixos de l’entitat. A vosaltres també us animem a coordinar-vos amb l’escola per fer el seguiment del progrés dels infants pel que fa a la millora de la comprensió lectora. Així mateix, és un bon recurs comptar amb la biblioteca perquè us ofereixi lots de llibres adequats als 10 interessos i als gustos i les edats dels infants.

Un cop tinguis clar els agents que hauries d’implicar-hi, contacta-hi per tal d’explicar-los el programa i el seu rol en el Lecxit.

Abans d’avançar de subcapítol, emplena el material “Crea el teu espai Lecxit – Aliances 

Aquí tens la versió «PDF editable» i aquí la versió «Power Point» que hauràs de fer una còpia o descarregar-te’l per poder editar.

IDEES CLAU
  • Les aliances amb altres agents educatius et permetran dissenyar i implementar el Lecxit amb més qualitat. 
  • Detecta quins agents educatius tens al voltant i creus que seria bo que formessin part de l’ecosistema Lecxit. 
  • Contacta-hi per explicar-los el programa i demanar la seva col·laboració detallant la relació i les funcions i els rols de cadascuna de les parts. 
  • L’agent educatiu imprescindible per a poder dur a terme el Lecxit és el centre educatiu, ja que és qui deriva els infants a fer l’activitat.
Aliances

Ens ajudes a millorar l'entorn formatiu per a persones impulsores?